Curs valutar BNR

Masuri luate de alte tari pentru a rezolva problema creditelor in valuta (franc elvetian)

Posted on: ianuarie 19, 2015

Dupa aprecierea cu peste 30% fata de euro a francului elvetian, persoanele care au contract credite in aceasta moneda sunt pusi in fata imposibilitatii de a restitui imprumuturile.

Astfel guvernele diferitelor tari au venit cu diferite solutii (impuse sau nu) pentru a ajuta cetatenii aflati in aceasta situatie. Vezi si graficul evolutiei cursului francului elvetian.

Ungaria

Guvernul Orban a fortat bancile sa suporte cea mai mare parte a socului valutar , implementand un mecanism prin care cetatenii pot rambursa creditele la un curs fix mult sub cel al pietei (256,6 forinti pe franc, actualmente nivelul fiind de 319,1 foritniti/chf). Orban a fost aspru criticat in intreaga Europa pentru aceasta masura, dar a tinut cu dintii, fiind una din temele preferate ale campaniei prin care a venit la putere in 2010, si in final a reusit s-o impuna.

Croatia

Inca din 2011, prim ministrul Jadranka Kosor a propus bancilor sa reprogrameze creditele cetatenilor astfel ca valoarea ratelor lunare sa fie cat mai aproape de starea initiala si sa practice cursul fix al francului elvetian fata de kuna croata, adica un franc egal pe atunci cu 5,8 kune respectiv 0,78 euro.

Diferenta care apare, propunea Kosor, sa fie purtata ca datorie aparte, fara dobanda, timp de zece ani. In zece ani, aprecia Kosor, cursurile valutare se vor reaseza si poate va disparea si acesta datorie. Prim ministrul nu a lasat spatiu bancilor sa se tocmeasca prea mult, avertizandu-le ca impotriva acelor banci care nu se vor conforma, statul are parghii sa intervina.

Romania

Ministrul Finantelor Darius Valcov a declarat vineri seara dupa intalnirea cu oficialii BNR de la sediul BNR ca o solutie pentru persoanele care au credite in franci ar fi extinderea prevederilor ordonantei din 2014 privind restructurarea imprumuturilor, denumita atunci “Electorata”, act normativ care nu a atras pana acum interesul bancilor si al debitorilor, transmite Mediafax. Valcov a precizat ca sunt 75.412 de persoane fizice care au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci.

sursa: hymerion.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Informatii utile

Vezi cursul BNR actualizat zilnic - evolutie curs, grafice.

Surse stiri: Hotnews.ro, hymerion.ro

Pentru a prelua cursul valutar pe site-ul tau intra aici: preluare curs valutar.

Cursul valutar la casele de schimb bancare: curs valutar banci.

Converteste rapid in orice moneda: convertor valutar.

Site-ul oficial al BNR.
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: